Hírek

Közös áldozatvédelem a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesülettel

Közös áldozatvédelem a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesülettel
Hétfőn együttműködési megállapodást írt alá az Országos Rendőr-főkapitányság és a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület a bűncselekmények áldozatainak segítése és az áldozati jogok érvényesülésének elősegítésében, a másodlagos áldozattá válás megelőzésének érdekében.

A megállapodás keretein belül az Országos Rendőr-főkapitányság szakirányítása során többek között törekszik majd arra, hogy a Rendőrség szerveinél nagy hangsúlyt kapjanak az áldozatvédelemmel, áldozatsegítéssel kapcsolatos feladatok annak érdekében, hogy a sértettek jogai maradéktalanul érvényesüljenek. A potenciális, az átlagostól nagyobb áldozati kockázattal bíró sértetti kör (gyermekek, betegek, idősek, nők, kiszolgáltatott helyzetben lévők, kisebbség; bizonyos munkakörök, úgymint pénzintézetek, lottózók, patikák, postahivatalok, éjszaka nyitvatartó kereskedelmi egységek, töltőállomások dolgozói, ügyfelei) folyamatos felvilágosítását, védelmének megszervezését biztosítja. A büntetőeljárás rendőrségi szakaszában a sértettet tájékoztatja jogairól, kárigényének érvényesítési lehetőségeiről, és arról, hogy különböző állami és társadalmi szervektől – a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesülettől (továbbiakban: Egyesület) – milyen segítséget kaphat.

Az Egyesület vállalja, hogy konkrét és közvetlen támogatást ad, valamint anyagi, jogi, pszichikai és egyéb segítséget nyújt a bűncselekmények, főleg a szociális helyzetük miatt rászoruló áldozatoknak (hozzátartozóiknak), és fellép a sértettek érdekeinek védelmében. Továbbá bűncselekmények áldozatainak tekinti, és kiemelten foglalkozik majd azokkal a rendőrökkel, akik szolgálati feladataik ellátása során testi, lelki sérüléseket szenvednek. Segítséget nyújt a hazánkban áldozattá vált magyar és nem magyar állampolgárok részére. Lehetőségéhez mérten közreműködik az idősek áldozattá válásának megelőzését célzó rendezvények szervezésében, tájékoztató előadások tartásában.

Az áldozattá válás szempontjából a 60 év feletti időskorúak csoportja – a kiskorúak mellett – a legveszélyeztetettebb. A 2009. évben országosan csökkent a körükből kikerült áldozatok száma (2008. évben 37.883, míg 2009. évben 36.715), melynek eredményéhez hozzájárult, hogy a rendőrség országos szinten kiemelten kezeli az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzésének, visszaszorításának fontosságát.

ORFK Szóvivői Iroda

Megszakítás