Hírek

Bécsben jártunk tanulmányúton

A Fehér Gyűrű KHE budapesti és vidéki irodáinak munkatársai, illetve meghívott vendégeink – Horvátország tiszteletbeli magyar konzulja, dr. Karagics Mihály, valamint az Állami Áldozatvédő Szolgálat munkatársai – 2013. december 16-17-én Bécsben az osztrák Weisser Ringnél tettek szakmai látogatást.

Az utazás célja az volt, hogy megismerjük az osztrák kollégák gyakorlati munkáját, az ott dolgozók napi rutinját, és tárgyaltunk a további jövőbeni együttműködésről. Mint megtudtuk, a bécsiek elsősorban pszichoszociális segítséget nyújtanak az áldozatoknak, amely során a bűnügyi eljárás során tapasztalható élményekre készítik fel ügyfeleiket, s emellett jogi segítségnyújtással, tanácsadással is foglalkoznak.
Két hasznos napot tölthetett egyesületünk az osztrák Weisser Ring munkájának megismerésével, amelynek végén azzal váltunk el egymástól, hogy a jövőben mindenképpen szeretnénk még jobban megismerni a másik által végzett áldozatsegítői tevékenységet.

Bécs 2013 (8)

Az osztrák Weisser Ring 1978-as megalakulása óta országos szervezetté fejlődött, jelenleg 9 tartományban 12 irodát működtet, amelyek közül kettő minősül központi irodának: a grazi és a bécsi. Megtudtuk, hogy éves szinten 120 ezer euró a költségvetésük, és csak tavaly öt millió eurót fizettek ki gyorssegélyként az áldozatok részére – alkalmanként 10 és 3000 euró közötti összeggel segélyezik a bűncselekmények áldozatait. Amellett, hogy anyagilag sokkal szélesebbek az osztrák kollégák lehetőségei, mint a magyaroké, jóval nagyobb a kollektívájuk is, hiszen 15 részmunkaidős munkatárs mellett közel 300 (!) önkéntes segíti a munkájukat. Persze kell is ekkora létszám, hiszen több szolgáltatásuk mellett működtetnek egy ingyenesen hívható, non-stop segélyvonalat, amelynek finanszírozását az osztrák Igazságügyi Minisztérium biztosítja – egy átlagos munkanapon körülbelül 30 hívást fogadnak.

Az Ausztriában elkövetett bűncselekmények áldozatainak negyede jut el az osztrák Weisser Ring szervezetéshez, ugyanakkor kiemelt csoportként kezelik a szexuális bűncselekmények 14 éven aluli áldozatait – minden ilyen áldozattal felveszik a kapcsolatot.

Összességében megtudtuk, hogy Ausztriában rendkívül hatékonyan működik az áldozatvédelem, amit jelez az is, hogy jelenleg 48 különböző szervezet foglalkozik a bűncselekmények áldozataival országszerte.

Megszakítás