Hírek

Áldozatok jogai a gyakorlatban

Fenti címmel rendezett nemzetközi konferenciát Brüsszelben november 9-én az Európai Áldozatvédelmi Szervezet, amelyre a Fehér Gyűrű is meghívást kapott. Az Európa Parlament Antall József Épületében tartott konferenciát követően, másnap került sor a Victim Support Europe éves közgyűlésére, amelyen az augusztusban elhunyt korábbi elnök, David McKenna helyett új vezetőt választott a szervezet a portugál Joao Lazaro személyében.

A kétnapos konferencia első napján az Európa Parlament épületében tartott előadásokon kaptunk tájékoztatást arról, hogy az idén november 16-i határidővel a tagországok számára kötelezően implementálandó áldozatvédelmi irányelv ügyében hogy állnak az EU-s tagállamok. Mint megtudtuk, akad olyan ország – hazánk is -, amelynél határidőre véget értek a munkálatok és törvényerőre emelkedett az irányelv. Vannak olyan országok, amelyek néhány hónapos csúszásban vannak, és akad olyan EU-s tagállam is, ahol jóval nagyobb az elmaradás. A konferencia második felében a különleges helyzetű, igényű áldozatok csoportjairól esett szó – ilyenek például az emberölés áldozatai, vagy a cyberbűnözés áldozatai, és a transsznemű áldozatok.

A délutáni programot este egy remek hangulatú vacsora követte, ahol a résztvevők a délután elhangzottakat oldottabb hangulatban bővebben és részletesebben is megvitathatták egymás között.

lazaroMásnap aztán a VSE éves rendes közgyűlésén tisztújítással folytatódott a munka, amelynek szomorú apropót adott David McKenna elnök augusztusi halála. Az ügyrendi kérdések megvitatását követően a közgyűlés a VSE elnökének választotta a szervezet korábbi alelnökét, a portugál Joao Lazarót.

A tisztújítást követő büféebéd után 4 csoportban elvégzett műhelymunkával folytatódott a nap, és először az áldozatvédelmi szolgáltatások és áldozatvédelmi szolgálatok minimum szabványairól esett szó, vagyis olyan szabványok esetleges bevezetésének távoli lehetőségéről, amelyet minden VSE tagszervezetnek egységesen be kell tartania. A  beszélgetés kiindulópontjának dokumentációja angol nyelven hier anklikkend erreichbar. Ez azt eredményezné, hogy az a bűncselekmény áldozata, aki a VSE bármely tagszervezetéhez fordul, minden tagszervezettől ugyanazt a minimális szolgáltatást garantáltan megkapja.

A szabványosítás kérdése után a záróbeszédek előtt a VSE tagszervezetek egymás közötti napi munkájának könnyítése, az úgynevezett határokon átnyúló bűncselekmények áldozatainak segítése jelentette a második műhely témáját. Főképpen arról esett szó, hogyan és miképpen tud egy VSE tagszervezet a hazájában áldozattá vált külföldi állampolgárnak segíteni, milyen módon tájékoztatja lehetőségeiről a külföldi állampolgárt, illetve, ha a későbbiekben esetleg jogi útra kerül az ügy, akkor milyen lehetőségekkel tud az adott VSE tagszervezet hatékonyan tenni az áldozat életének megkönnyítéséért.

A  beszélgetés kiindulópontjának dokumentációja angol nyelven ide kattintva letölthető.

A kétnapos rendezvény záróakkordjaként a megjelentek egy fényképes tabló összeállításával emlékeztek meg David McKennáról, a szervezet korábbi elnökéről.

A VSE közvetkező szakmai konferenciáját a jövő év májusában tartja a holland áldozatvédelmi szervezettel (Slachtofferhulp Nederland) közös szervezésben Utrecht városában, amelynek meghívója ide kattintva elérhető.

csoportkep

Megszakítás