Hírek

Bűnmegelőzési színielőadás Kecskeméten

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság és a Kecskeméti Katona József Színház a bűnmegelőzés lehetőségeinek kiszélesítése érdekében több éve, az országban elsők között megkezdett együttműködése alapján immáron ötödik alkalommal, „TETTHELY” Őszikék címmel bűnmegelőzési előadásokat tartott a veszélyeztetett és hátrányos helyzetű időskorú korosztály számára a Kecskeméti Katona József Színház „új” Kelemen László Kamaraszínházában.

A programsorozat szervezéséhez és rendezéséhez a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által nyújtott támogatás adott alapot a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság által benyújtott és eredményesnek ítélt „Közös célunk a biztonság” pályázati projekt keretében.

Az előadásra meghívást kaptak Baja, Kalocsa, Kecskemét, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kunszentmiklós városok idős klubjai, valamint megyei rendőr-főkapitányság nyugdíjasai. A három előadáson közel 400 időskorú vett részt.

A rendezvényen jelen voltak a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács,  az Országos Rendőrfőkapitányság, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Tolna megyék rendőr-főkapitányságainak képviselői, a Bács-Kiskun Megyei Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága, Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztálya, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Duna-Tisza Közi Falugondnoki Hálózat és a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület (Európai Áldozatvédő Szervezet) vezetői. Akik bemutatták a kecskeméti és kiskunfélegyházi irodáink szolgáltatásait.

Az egyedi együttműködés keretében létrehívott rendezvény – a sikeres pályázati projekt révén – a meghívott időskorúak számára térítésmentes volt. Ezzel lehetővé vált, hogy kulturált szórakozás keretében a színészek és a rendőrségi bűnmegelőzési szakemberek munkájával, a prevenció sajátos eszközével kapjon élményeket és ismereteket a célzott korosztály. A személy- és vagyonbiztonság megbízható kialakítása érdekében elméleti és gyakorlati megelőzési módszereket ismert meg az aktív közönség.

A téma- és történetválasztás valós bűnügyi problémákat feszegetett. Az epizódok  az „unokázás”,  a trükkös csalások különböző módozatai és a „házasságszédelgés” témáit ölelték fel. A színház eszköz és színtér volt a bűnmegelőzési prevenciós munkához. A színművészet eszköztárával bemutatott jelenetek a speciális bűnügyi témák megértésében nyújtottak segítséget, mellyel hozzájárultak a kitűzött cél eléréséhez, az idős korosztály személy- és vagyonbiztonsága fokozásához.

Az interaktív keret módot és lehetőséget adott arra is, hogy a célzott korosztály megismerkedjen az áldozatvédelem állami és civil képviselőivel, az általuk végzett speciális munkával.

A bűnmegelőzési célzatú jelenetek az életkorukból, egészségi állapotukból, jóhiszeműségükből adódóan a különböző jogsértések által rendkívül veszélyeztetett  idős korosztály számára lehetőséget biztosított az esetfelvetésekre, helyzetmegoldásokra. A nézők a program interaktív szakaszában felfedezhették a bonyolult, összetett kriminális problémákat, ezek közös vizsgálatára, kérdéseik megválaszolására is lehetőséget kaptak.

Megszakítás