Hírek

Szakmai továbbképzés: a 3. Ösvény Tapasztalati Tanulás Konferencián jártunk

2017. június 24. Irány Dobogókő,  a 3. Ösvény – Magyar Tapasztalati Tanulás Konferencia a Hotel Waldenben! Ezen a napon Dr. Katia Almeida (Portugália) lelkesítő előadása a jelentőségteljes kapcsolatok kialakításáról és azok hatásáról szólt (nem csak, de különösen) a szakmai segítő-támogató munkákban. Katia több mint 20 éve nehéz sorsú, veszélyeztetett gyermekekkel dolgozik és munkája során mindig is előnyben részesítette a természet, valamint az outdoor, kaland és sportelemek használatát. 1997 óta Katia számos innovatív programot hozott létre gyerekek és családok részére, emellett kiképezte és felügyelte a programban részt vevő szakembereket. Katia előadása után Juan Antonio “Tony” Dixon mesélt a terápiás környezet megteremtésének összetevőiről és tapasztalatairól Új-Mexikóban. Tony a kalandterápia és a tapasztalati tanulás területén  több mint tíz éve dolgozik.

Maga a tett tanít!: A Helpings Hands – Az önkéntes munka hatása a kamaszok lelki egészségére projekt kialakítója Jó Andrea pozitív tapasztalatait osztotta meg velünk (www.findyourway.hu), majd Jana Svecova (Csehország) a “Függés a szenvedélybetegektől  (megtört)gyerekek + szeretet + terápia + természet = reziliencia” projektről számolt be (az ú.n. ANIMA terápia több mint 50 éves múltra tekint már vissza), szenvedélybeteg szülők gyerekeivel való munkáról: rendszeres (havonta 3 nap!) természetben való kirándulásokról, hosszabb túrákról, zarándoklatokról, csoportterápiáról (heti 2 óra pl. drámapedagógia, művészetek alkalmazásával) a személyes terápiák és a szülők/rokonok+gyerekek közös túráiról, mindezek együttes pozitív hatásáról és hangsúlyozta a családszerű környezet, a férfi-nő terapeuta párosok, az intimitás és autentikusság fontosságát. A cél lerázni a trauma stigmáját, az áldozat „erős” szerepéből kikerülve még erősebbé válni az erős Énben – a reziliens egészben.

Tony Dixon és Misty Blakesley workhshopjára “A kapcsolódás magunkkal az kapcsolódás a természettel” nagyon sokan voltak kíváncsiak: ez a workshop a Santa Fe Mountain Center-ben alkalmazott terápiás célú programok illetve „Gyökerek ápolása” (Nurturing the Roots) projekt tananyagának a kulcsfontosságú elemeit mutatta be. Együtt mondtuk el az indián   „Thanksgiving Adress”-t (hálaadás üdvözletet), ami az Észak-Amerikában őslakos írókéz indiánoktól származik: ez egy üzenet, ami a természet üdvözléséről és nagyra becsüléséről szól. A workshopon a mindfullness gyakorlatok mellett a természeti világhoz való hozzáférésünkre kaptunk példákat: a feladatok a természettel való kapcsolódásunkat erősítették.

FŐOLDAL – MAIN

Megszakítás