Hírek

Egy portugál bíró kijelentése szexizmus körüli vitát indított el

Egy portugál bíró szexizmus körüli vitát indított el, amikor arra utalt, hogy egy bántalmazott nő büntetést érdemel, mert házasságtörést követett el. Még 2015-ben a női áldozatot egy korábbi szerelme fogságban tartotta, mert helyre akarta hozni kettőjük viszonyát. Ekkor a férfi elhívta a nő volt férjét, hogy szembesítse őket, majd ezt követően ők ketten a hölgyet egy gömbfejű kalapáccsal ütlegelték.
A múlt héten (2017. október közepe)  mindkét férfi felfüggesztett börtönbüntetést kapott és ügyük átkerült a bíróságra, ahol egy bíró a következőket nyilatkozta:
„Egy nő házasságtörése komoly sérelmet okoz a férfi méltóságának. Léteznek olyan társadalmak, ahol a házasságtörő asszonyokat megkövezik. A Bibliában is olvashatjuk, hogy a házasságtörő asszony halálbüntetést érdemel. Nem sokkal ezelőtt a büntetőjog (1988. 372§) csupán csak szimbolikus büntetést szabott ki annak a férfinak, aki miután megtudta, hogy a felesége megcsalta, megölte az asszonyt.”
Jogvédő szervezetek élesen kritizálták a szabályozást, ami a Portugáliában elterjedt szexizmus és patriarchális gondolkozás egyértelmű bizonyítéka. Frederico Moyano Marques, a portugál áldozatsegítő szervezet (APAV) munkatársa így nyilatkozott a sajtónak: „ A témában dolgozó magán és közszervezetek komoly
erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a társadalom egyre kevésbé tolerálja ezt a fajta hozzáállást. Így ugyanaz az állam, ami ilyen komoly erőfeszítéseket és beruházásokat valósított meg és ugyanaz a társadalom nem kommunikálhatja le ennek az ellenkezőjét. Nem egy állampolgárról beszélünk, aki egy kávé mellett elejt egy ilyen megjegyzést. Egy jogvégrehajtó szerv alkalmazottjáról beszélünk.

Más, a nők jogaival foglalkozó szervezet indítványozta, hogy a bírót zárják ki az ügyvédi kamarából. Egyes vélemények szerint, az ilyen szélsőséges kijelentések nem jellemzőek, de sajnos nem is ez az egyedüli ilyen eset.”

Forrás:

https://apav.pt/apav_v3/index.php/en/1601-euronews-portuguese-judge-uses-bible-to-excuse-abusive-husband

http://www.euronews.com/2017/10/23/portuguese-judge-sparks-row-with-use-of-bible-to-defend-domestic-violence

 

Megszakítás