Hírek

Victim Support Europe Konferencia – fókuszban a segítségnyújtás az internetes bűnözés áldozatai számára

Vajon az internetes bűnözés különálló bűnügyi kategóriának tekinthető vagy csak egy újabb eszköz a bűntettek elkövetésére? Milyenek a bizonyítékok? Mennyire megbízható a forrás? Felkutatható-e az elkövető? Milyen hatással van az áldozatra? A felmérések szerint sokkal komolyabb és hosszabban tartó nyomot hagy az áldozatokban az internetes zaklatás mint egy lopás vagy rablás. Már született határozat egy precedens értékű ügyben, amikor az online erőszak ugyanolyan bűntettnek minősült, mint a nemi erőszak és az elkövető ugyanolyan büntetést kapott a bíróságon.

A Victim Support Europe (VSE – Európai Áldozattámogató) december 8-án tartotta évi második konferenciáját, amin a Fehér Gyűrű elnöke Fügedi László és egyik tagja dr. Veisz Gábor (VSE elnökségi tag 2017 májusától) vett részt.

                                                

A VSE legfontosabb feladatának tekinti, hogy foglalkozzon az internetes bűnesetekkel és az ilyen bűnesetek áldozatainak nyújtott segítséggel, ennek érdekében szolgáltatásait kiszélesíti és fejleszti – nyitóbeszédében ezt hangsúlyozta a 2017. december 8-i brüsszeli konferencián Joao Lazaro, a VSE elnöke.
Mrs. Alexandra Jour-Schroeder (Európa Tanács „Büntetőjog” terület vezetője) szerint mindenki esett már internetes bűneset áldozatául, csak sok esetben ez nem is tudatosul (bankkártyával valóvisszaélés, e-mailcím feltörés, számlafeltörés stb.), a gyerekek pedig a legkiszolgáltatottabbak. „Ha gyereked nem alszik, lehet, hogy online van” szlogen rámutat a helyzet abszurditására, azaz hogy az internetes zaklatók és bántalmazók a gyerekek saját otthonában, szobájában találják meg őket. Pedig ennek kellene lennie a legvédelmezőbb, legbiztonságosabb közegnek az életükben. Sajnos sok szülő maga is veszélynek teszi ki a gyerekeit, öntudatlan:pl. ha megosztanak róluk fotókat a Facebookon, Instagramon és más közösségi oldalakon, ahol jól látni, vagy feltüntetik, hogy hol laknak, hová járnak iskolába stb. Ezzel rengeteg információt szolgáltatnak ki róluk a lehetséges bántalmazók számára. Ha ezeket a szülőket megkérdeznék, hogy ártani akarnak-e a gyerekeiknek, veszélyeztetni akarják-e őket, valószínűleg mind nemmel felelnének, de mégis a bántalmazók szabad prédájává teszik őket.

                                                            

A konferencia további előadásai:

Mr. Cathal Delaney a Gyermekek ellen elkövetett internetes szexuális és más bűnesetek megfékezéséért dolgozó csoport vezetője az EUROPOL-nál a munkájukról mesélt: az internetes rendőrség elsősorban gyerekzaklatással, bántalmazással, zsarolással kapcsolatos ügyekkel foglalkozik. Az elkövetők intim, kompromittáló fotókat csalnak ki fiatalkorúaktól, akiket utána ezekkel zsarolnak vagy terrorizálnak. Azzal fenyegetik őket, hogy szétküldik a világhálón, megosztják közösségi oldalakon, elküldik az ismerőseiknek. Sajnos a gyerekek/fiatalkorúak elhiszik ezt, kétségbe esnek, mert ami egyszer fölkerül az internetre, azt onnan sosem lehet kitörölni, meg nem történtté tenni. Vannak esetek, amikor a gyerekek öngyilkosságot követnek el, mert nem látnak más kiutat a helyzetből.

Mr. Levent Altan, a VSE az internetes bűnesetek áldozatainak speciális igényeiről tájékoztatott: a technika fejlődésével felgyorsultak az interneten zajló események, így az elkövetett bűnesetek is, ennek megfelelően az adott válaszoknak is a lehető leggyorsabbaknak kell lenniük. Fel kell mérni, milyen eltérések-hasonlóságok vannak az internetes és más bűnesetek között és, hogy ennek megfelelően milyen más igények merülnek föl az áldozatok részéről. A VSE is prioritásai élére helyezi, hogy az internetes bűnözéssel és áldozataival foglalkozzon.
Elkészült egy promóciós videófilm Jog az elfelejtettséghez címmel. Egy fiatal lány történetét meséli el, első nagy szerelmét, majd a következő képkockákon azt látjuk, hogy a barátja bosszúból, mert a lány egy másik városba akart menni egyetemre, föltette a intim képeit az internetre, közösségi oldalakra. Kétségbe esett, amikor meglátta ezt, a barátaitól is megalázó, bíráló üzeneteket kapott, idegenek tettek neki ajánlatokat stb. A VSE segítőihez fordult, ahol kiderült, hogy nincs egyedül, mások is voltak ilyen helyzetben és van kiút. Joga van az elfelejtettséghez, hogy megsemmisíthesse a nemkívánatos internetes tartalmakat.

Videóinterjú egy anyukával, akinek öngyilkos lett a fia: 15 éves fiától valaki kicsalt egy meztelen képet és föltette az Instagramra és szétküldte az ismerőseinek. A fiú kétségbeesett, le akarta tiltani, levenni az Instagramról, de nem tudta. Félt, majd depressziós lett attól, hogy a kép örökre az interneten marad. Öngyilkos lett. A szülőket nagyon megviselte, ami történt. A következő megpróbáltatás az volt, hogy a Facebook zárolta és megszüntette a fiú fiókját, pedig a szülőknek fontos volt, hogy be tudtak lépni a fiókba és nézhették a képeit. Számukra ez a fiúk egy része volt, amit így elvettek tőlük, ill. a nyomozás során sem tudtak hozzáférni a levelezéséhezvagy ahhoz, hogy kiket tiltott le.

A gyűlöletbeszédről és a gyűlöletből elkövetett internetes zaklatásokról, bűnesetekről Flyaz Mughal, a Faith Matters vezetője beszélt Az utóbbi időben az iszlám és más diszkriminációnak kitett csoportok ellen elkövetett bűnesetek száma megnőtt. Minden egyes terrortámadás után egyre nagyobb az iszlámellenesség, jellemző az általánosítás és az egyre arrogánsabban közölt kirekesztő vélemény. Egy konkrét eset: a manchesteri merénylet alkalmával lefotóztak egy muszlim lányt, ahogy telefonálva elhaladt az áldozatok mellett. A lány sokkos állapotban ment át a hídon. A fotó pillanatok alatt elterjedt az interneten ilyen címszó alatt: „A lelketlen muszlim lány vidáman cseverészik a telefonján miközben a terroristák embereket ölnek meg”. A lány kétségbeesve kereste meg a szervezetet, hogy segítsenek neki eltüntetni a fotóját az internetről. Az ügyben nyomozás indult és kiderült, hogy egy szélsőjobboldali, muszlimellenes szervezethez került a fotó és ők kezdték el az uszító kampányt. A lány esete arra is jellegzetes példa, hogy az áldozatok gyakran nem akarnak elégtételt, még a tettest sem akarják megtalálni, csak azt szeretnék, hogy a számukra sértő tartalmakat távolítsák el az internetről.

Julie de Bailliencourt a Facebook biztonsági szakértője
A Facebook új biztonsági intézkedéseiről tájékoztatott, ahol a korábbiakhoz képest komoly szigorításokat vezettek be. Részvétét fejezte ki az anyukának és sajnálja, hogy akkor még így intéződtek a Facebookon az ilyen ügyek. Komolyan szűrik a hamis felhasználókat, a hamis fiókok létrehozását: napi több 10.000 ilyen fiókot szűrnek ki. Ösztönzik a felhasználókat, hogy azon a néven legyenek jelen a Facebookon, amin a barátaik, rokonaik ismerik őket, mert azon kevésbé hajlamosak arra, hogy kompromittáló tartalmakat tegyenek föl vagy zaklató, bántalmazó stb. tevékenységet folytassanak. Meghatározott tartalmakat is szűrnek. Vannak hívószavak, amiket eleve nem engedélyeznek és olyanok is, amiket automatikusan továbbítanak a rendőrségnek vagy más szerveknek. Szorosan együttműködnek a Google-lal és más fórumokkal, hogy együtt küzdjenek az internetes bűnügyek ellen. Jelenleg, ha valaki megszűnteti a Facebook fiókját az valóban kitörlődik, nem marad semmi nyoma az interneten. A felgyorsult tempóban fejlődő technika valóban veszélyeket rejt és jó eszköz a bűnelkövetők számára, de bíznak benne, hogy ugyanilyen jó eszköz az ellenük folytatott harcra is.
A megelőző tevékenység is nagyon fontos a számukra, különösen a gyerekek tájékoztatása, ebbe is komoly energiákat fektetnek.

Dr. Miriam Dalli, az Európa Parlament tagja arról az új törvényről beszélt, amely szerint olyan, hogy gyerekpornó nem létezik, ez minden esetben bűncselekmény, gyermek ellen elkövetett szexuális visszaélés.

Mr. Lennart Sörnsen a JUUUPORT szerkesztője és sajtó felelőse bemutatta a JUUUPORT kortárs segítőkből álló szervezetet. Oktatásokat tartanak kortárs segítőknek, akik ezek után online válaszolnak az őket megkereső fiataloknak. A segítők önkéntesen, díjmentesen a szabad idejükben végzik tevékenységüket. Nagyjából 24 órán belül válaszolnak minden kérdésre. Komolyabb esetekben természetesen szakképzett segítőkhöz fordulnak vagy hozzájuk irányítják az ügyeket. A szolgáltatás előnye, hogy a fiatalok sok esetben szívesebben nyílnak meg velük egykorúaknak. Hátránya, hogy a fiatalok segítsége nem egyenértékű a szakemberek segítségével.

Dr. Helgard van Huellen a VSE alelnöke záró gondolataiban hangsúlyozta, hogy ma az internetes bűnözés problémaköre és az interneten történő segítségnyújtás megkerülhetetlen. Ez újabb kihívásokat állít az áldozatsegítő szervezetek számára, de új lehetőségeket is kínál. Úgy tervezik, hogy a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek ezekre a témakörökre.

Megszakítás