Hírek

Áldozatvédelem, áldozatsegítés – kerekasztal

Az áldozatvédelem és áldozatsegítés volt a témája az Összefogás a gyűlöletcselekmények című projekt keretében megrendezett második kerekasztal-beszélgetésnek 2015. április 28-án, a MagNet Házban.

A rendezvény első felében három áldozatvédő szervezet mutatkozott be: a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület, az Egyenlő Bánásmód Hatóság és a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda.

A Fehér Gyűrűt Fügedi László, a szervezet elnöke képviselte, aki ismertette az áldozatvédelem nemzetközi és hazai hátterét, bemutatta azokat a nemzetközi dokumentumokat, nyilatkozatokat, hazai programokat és stratégiákat, amelyek a magyarországi áldozatvédelmet meghatározzák. Majd beszélt arról, hogyan segít a Fehér Gyűrű, ha valaki áldozattá válik, illetve milyen országos jelentőségű ügyekben segítettek az áldozatoknak és családjaiknak.

Dr. Pánczél Márta főosztályvezető az Egyenlő Bánásmód Hatóságtól az Áldozatvédelem eszközei a hatóság eljárásában címmel tartott előadást, amelyben összefoglalta a Hatóság jogalkalmazási tapasztalatait, valamint bemutatta azt a Támop programot, amelynek keretében egy ötéves szemléletformáló programot valósítottak meg.

Dr. Udvari Márton a NEKI képviseletében a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak nyújtandó szolgáltatások alapelveiről tartott előadást, amelyben kitért arra, miben különböznek a gyűlöletcselekmények áldozatai, miért jelentkeznek erősebb tünetek gyűlöletcselekmények áldozatainál, és milyen szolgáltatások nyújthatóak gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak.

ebony2A szünet után a résztvevő szervezetek osztották meg az áldozatvédelem területén szerzett tapasztalataikat.

Ekiudoko Miriam bevezetőjében elmondta, a legtöbb programhoz csatlakozott szervezet elsősorban nem áldozatvédelemmel foglalkozik, ezt a témát mégis szinte mindegyik szervezet megjelölte abban az öt ajánlásban, amelyet elküldtek a program elején. Nagyon fontos a szervezetek számára is, hogy tisztában legyenek azzal, hova forduljon az az áldozat, aki megkeresi őket, mit lehet, és mit kell tenni, milyen jogi, pszichológiai segítséget kaphat. Fontos, hogy az áldozat ne traumatizálodjon újra azáltal, hogy nem kap, vagy nem megfelelő segítséget kap, esetleg nem megfelelően, például előítéletesen kezeik az ügyét.

A kerekasztal során először a különböző áldozati csoportok sajátosságairól beszélgettek a résztvevők. Összességében megállapították, hogy a különböző áldozati csoportokra általánosságban jellemző az alacsony jogtudatosság és a hivatalos szervek iránti bizalom hiánya, ami nagy látenciához vezet. Különböző okok miatt, de az áldozatok nem akarnak bejelentést tenni, és sokszor (ez különösen az LMBT emberekre igaz) szinte természetesnek veszik azokat a kisebb atrocitásokat, amelyek az életük mindennapjait jellemzik.

A jelen lévő szervezet képviselőiben megfogalmazódott a civilek közötti együttműködés fontossága, egymás tájékoztatása, illetve a hatóságokkal való kapcsolatfelvétel szükségessége. Az egymás iránti szolidaritás- és a különböző védett tulajdonságokkal rendelkező csoportok melletti kiállás fontosságában is megállapodtak a résztvevők közösen szervezett akciók, kampányok keretében.

Megszakítás