Hírek

A bűnmegelőzés és áldozatvédelem aktuális kérdései

A fenti címmel rendezett konferenciát a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület a Belügyminisztérium Márvány-termében 2015. október 21-én. A közel 100 fő részvételével rendezett eseményen a bűnmegelőzés és áldozatvédelem civil és állami szereplői kaptak lehetőséget tevékenységük bemutatására, és véleményük elmondására.

Az egész napos konferencia nyitóelőadását dr. Szombati Zoltán, az Igazságügyi Minisztérium jogi szakreferense tartotta, az október hatályba lépett új áldozatvédelmi törvény megalkotásával kapcsolatosan elvégzett munkáról, amelynek vezérfonalát az Európai Unió áldozatvédelmi irányelve jelentette.

Őt követte Gál Eszter a Belügyminisztérium emberkereskedelmi referense, aki aktuális témát boncolgatott Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából című előadásában, majd dr. Hatala József miniszteri biztos számolt be az általa elnökölt Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács első két éves munkaciklusának eredményeiről.

CSC_1511

A kávészünetet követő első előadásban dr. Veisz Gábor, az Igazságügyi Hivatal főosztályvezető-helyettese bemutatta az Állami Áldozatsegítő Szolgálat jelenlegi működését – miután a közelmúltban ismét átalakult a szervezet.

Németh Ágnes rendőr ezredes az Országos Rendőr-főkapitányság részéről a bűnmegelőzés és áldozatvédelem aktuális feladatairól beszélt. Utána az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke, Horváth Róbert mutatta be szervezete az áldozatok védelme érdekében kifejtett tevékenységét. Az OPSZ szervezete egyébként első alkalommal vett részt az Egyesületünk által rendezett eseményen.

A rendezvényen a zárszót a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület elnöke, Fügedi László előadása adta meg, aki néhány szóban bemutatta az egyesület tevékenységét, és összefoglalta a konferencián elhangzottakat.

A rendezvény tanulságaként elmondható, hogy az új áldozatvédelmi törvénynek köszönhetően a korábbiakhoz képest a bűncselekmények áldozatainak helyzete nagy mértékben javult ugyan az elmúlt időszakban, ám ezzel együtt még mindig messze áll attól, amit ideálisnak tekinthetnénk.

Az előadások végeztével a meghívott vendégek büféebéd keretében oszthatták meg gondolataikat a konferencián elhangzottakkal kapcsolatban. Az esemény programja ide kattintva elérhető.

Egyesületünk ezúton szeretné ismételten megköszönni a rendezvény létrehozásához nyújtott támogatást a Paksi MVM Zrt-nek, a színvonalas prezentációkat a felkért előadóknak,  valamint a részvételt minden meghívott vendégnek.

Megszakítás