Hírek

VSE konferencia Utrechtben

Egyesületünk meghívást kapott május 25-27. között Hollandiába, Utrechtbe, ahol az Európai Áldozatvédő Szervezet (VSE) és a holland áldozatvédő szervezet (Slachtofferhulp Nederland) közös szervezésében kétnapos szakmai konferenciát rendeztek “Az áldozatvédelem következő szintje: elköteleződés és kapcsolat” címmel.

A kétnapos konferenciát Ard van der Steur, Hollandia Igazságügyi Minisztere nyitotta meg, majd Harry Crielaars, a Slachtofferhulp elnökségi tagja és Joao Lazaro a VSE elnöke is köszöntötte a megjelenteket. A 130 fő részvételével zajló konferencián a szervezők 32 különböző workshopot szerveztek a két napra, amelyeket értékes szakmai tapasztalatokra tehettünk szert, valamint új információkat, technikákat és eljárásokat ismertünk meg.

2016-05-26 11.37.59

A nagyelőadások is változatos témákat érintettek, beszámoltak többek között a francia INAVEM munkatársai arról, hogy a 2015 januári párizsi terrortámadásokat követően milyen módon segítették a támadások áldozatait, hogyan támogatták a hozzátartozókat.

Szó esett még a holland nemzeti főelőadó elmondásában az emberkereskedelem és szexuális bűncselekmények gyermekkorú áldozatairól, és az első napon utrechti egyetemisták is részt vettek, akik önkéntesként segítették a konferencia szervezőinek a munkáját. A többségében kriminalisztika, victimológia szakos hallgatók a nap végén, Jan van Zanen utrechti polgármester beszéde előtt tehették fel kérdéseiket a workshopok és előadások témájával kapcsolatosan.

2016-05-26 14.06.45

Az első napot az utrechti csatornákon szervezett hajókirándulás és a helyi Vasúttörténeti Múzeumban hangulatos vacsora zárta.

A konferencia második napja három olyan vitaindító előadással kezdődött, amelyeknek témáit a későbbi workshopok során az előadók még inkább kibonthatták, így például a támogatások szerzésével kapcsolatos, vagy a tudásbázisok létrehozásával kapcsolatos prezentációk.

A műhelybeszélgetéseket követően Sue O’Sullivan, Kanada bűncselekmények áldozataival foglalkozó szövetségi ombudsmanja mutatta be munkáját és az áldozatvédelem működését országában. Zárásként Victor Jammers, a Slachtofferhulp elnöke köszönte meg a megjelenteknek a kétnapos részvételt.

2016-05-27 11.25.15Pénteken került sor a Victim Support Europe éves rendes közgyűlésére, ahol a VSE tagszervezetei megválasztották pénztárosnak Brendan Loughrant, az észak-ír tagszervezet elnökségi tagját, és elfogadták a VSE tavalyi költségvetését, valamint az idei évre tervezett büdzsét is, továbbá jóváhagyták a tavalyi közgyűlések jegyzőkönyveit is.

Megszakítás