Hírek

Börtönszínházak találkozóját tartottak

Második alkalommal vitték ki a börtöntársulatok legjobb produkcióit a börtönök falai közül. Az amatőr színészekkel a főpróbák után beszélgettünk. Naivan azt hittük, csak bennük kavarog sok minden, azonban az elítéltek produkciói a mi érzéseinknek is jócskán feladták a leckét.

Augusztus 12-én, pénteken rendezték meg a II. Országos Börtönszínházi Találkozót, amihez mindegyik magyarországi fogház, fegyház és börtön színjátszó társulata csatlakozott. A versenyre összesen 21 csapat nevezett, öt jutott be közülük a döntőbe.

Az előadások színre vitelében nemcsak a büntetés-végrehajtás alkalmazottai, a reintegrációs tisztek és önkéntes drámapedagógusai segítettek, hanem elismert színművészek és rendezők is. A találkozónak otthont adó József Attila Színház színészei, rendezői is támogatták a társulatokat tanácsaikkal. Az előadásokra az elítéltek családtagjai kaptak meghívást. A program utáni találkozóra sem szervezési sem biztonsági szempontok miatt nem volt lehetőség.

A társulatok márciusban kezdtek el készülni a versenyre. A próbákra szigorúan csak munka után kerülhetett sor. A csapatok hetente többször, a döntő előtt már minden nap 1,5-2 órában próbáltak. A szövegtanulás a zsúfolt zárkákban igazi kihívást jelentett. A börtön egyik munkatársa szerint a színpadon „átlagos köztörvényes bűnözők” vannak, akik lopásért, rablásért, csalásért ülnek.

A teljes cikk elolvasható a Nők Lapja Café oldalán.

Megszakítás