Hírek

Mit tegyek, ha bűncselekmény áldozatává váltam?

Hívja a 112-es segélykérő számot! Fontos, hogy az operátornak pontosan adja meg, hol van, és hol történt az eset.

Ha bűncselekményt követtek el Ön ellen, haladéktalanul tegyen FELJELENTÉST! Ezt megteheti személyesen bármely rendőrkapitányságon, ügyészségen, bíróságon, illetve e-mailben, levélben vagy telefonon. Emellett a „Telefontanú” +36-80/555-111 zöld számán is tehet feljelentést.

Törekedjen arra, hogy a feljelentés tartalmazza

  • a bűncselekmény részletes leírását,
  • lehetséges bizonyítékait, a látleletet (ha készült) és a
  • tanúk nevét, elérhetőségét (ha ismeri).

Sértettként az eljárásban számos jog megilleti Önt. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy áldozatsegítő szolgáltatásokat  (állami vagy civil áldozatsegítőknél) vehet igénybe. Az állami Áldozatsegítő Vonal éjjel-nappal ingyenesen hívható a +36-80/225-225 zöld számon, ahol tájékoztatást és segítséget kaphat. Ha bűncselekmény miatt pénzzavarba kerül, az elkövetéstől számított 5 napon belül azonnali pénzügyi segélyért fordulhat az Áldozatsegítő Szolgálathoz.  További információ a police.hu-n speciális bűncselekményekről, családon belüli erőszakról, kiskorú áldozatról.

Civil áldozatsegítők legfőkébb érzelmi támogatást és információkat eljárásokról, lehetőségekről, szükséges intéznivalókról, alap jogi tanácsadást tudnak nyújtani, emellett pszichológusi, mentálhigiénés szakemberi szolgáltatással van lehetősége a krízisben lévő bűncselekmény áldozatának, legyen az kiskorú vagy felnőtt (vagy krízisben lévő rokonának), hogy pl. feldolgozza a történteket (esetleg gyászt), lelki erejéhez visszataláljon, pozitív jövőképet legyen képes megalkotni. Egyedi esetben jogi képviselet is rendelkezésre áll.

Amennyiben az áldozat számára védett ház vagy anyaotthon, családok átmeneti otthona a megoldás, az korlátozott mértékben (civilnek és államinak egyaránt), de rendelkezésre áll. Sajnos azzal azonban számolni kell, hogy pl. várólistára lehet csak kerülni.

Civil szervezetek csekélyebb és egyszeri anyagi segítséget tudnak nyújtani, aminek feltétele rendőrségi feljelentés bemutatása.

 

 

 

 

 

 

Megszakítás