Hírek

Képzés a Háttér Társasággal

Egy áldozatsegítő szervezet bármikor találkozhat olyan áldozattal, aki gyűlöletbűncselekmény áldozata lett pl. nemi identitása, vallása, népcsoporthoz tartozása stb. miatt. A Háttér Társaság 2018. november 5-6-án képzést tartott munkatársaink számára: középpontban a gyűlöletbűncselekmények, a fogalmak tisztázása, a jogi környezet áttekintése, az áldozati szükségletek és érzékenyítő esettanulmányok voltak.

A Háttér Társaság a legjelentősebb magyarországi LMBT-szervezetek egyike, a jelenleg működő szervezetek közül a legrégebbi. Egy olyan társadalomért dolgoznak, amelyben valakinek a szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt senkit sem ér hátrány, ahol az LMBTQI közösség valamennyi tagja szabadon felvállalhatja identitását és felmerülő problémái megoldásához megfelelő segítséget kaphat.

A képzés a Háttér Társaságnak az Európai Bizottság támogatásával megvalósított „Állj elő!” Az LMBT személyek elleni gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak megerősítése és támogatása című kutatási-képzési projektje keretében valósult meg.

 http://hatter.hu/tevekenysegunk/kutatasok/allj-elo

Témája: Gyűlölet-bűncselekmények és LMBT áldozataik. Meghatározások, terminológia, hatások és implikációk, az LMBT emberek ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekmények komolysága; a gyűlölet-bűncselekmények mibenléte, statisztika, látencia; esettanulmányok.

A projekt során idén igényfelmérést végeztek a gyűlölet-bűncselekmények LMBT áldozataival foglalkozó szakemberek körében: interjúkat készítettek mind rendőrökkel, mind pedig fővárosi és vidéki áldozatsegítő szolgálatok vezetőivel és munkatársaival, majd elemezték az online kérdőívre adott válaszaikat is. A kérdőívet 170 magyar válaszadó töltötte ki.

A kutatás általános tanulságai (amelyek általában jellemzők a projektben részt vevő országokban): a bejelentésekre jellemző magas látencia egyik legjellemzőbb oka a bizalomhiány; emellett az, hogy az áldozatnak a magánéletéből is meg kell osztania részleteket, valamint a jogtudatosság hiánya. Ugyanakkor azokban az országokban, ahol az áldozatsegítők és a rendőrség együttműködnek LMBT civil szervezetekkel  (pl. Belgiumban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban), az együttműködés segítette, hogy az áldozatsegítő szolgálatok jobban ismerjék az LMBT emberek elleni erőszakot, valamint annak hatásait és implikációit.

Az igényfelmérés alapján az áldozatsegítők és a rendőrök az alábbi területekről szeretnének többet tudni:

  • meghatározások, terminológia, hatások és implikációk, az LMBT emberek ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekmények komolysága;

  • a gyűlölet-bűncselekmények mibenléte, statisztika, látencia;

  • esettanulmányok.

Tanulmányuk a magyarországi szükségletfelmérésről ebben a kötetben olvasható angol nyelven:

(145. o. – 173. o.)
Képzési anyagról a magyar nyelvű összefoglaló:
Az LMBTQI személyek ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak támogatása: Gyakorlati kézikönyv

 

 

Megszakítás