Hírek

Elhunyt egykori kollégánk, dr. Fehér Lenke

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy dr. Fehér Lenke, Egyesületünk volt elnökségi tagja, az MTA TK JTI volt tudományos tanácsadója, a magyar büntetőjog és kriminológia kiemelkedő alakja méltósággal viselt súlyos betegség után 70 éves korában elhunyt.

Fehér Lenke a társadalomtudományok kandidátusa,  a prostitúció, az emberkereskedelem és az áldozattá válás témakörének elismert szakértője volt itthon és külföldön egyaránt. Kutatóként részt vett az Országos Kriminológiai Intézet munkájában, emellett számos nemzetközi kutatási projektben, valamint közreműködött az Európa Tanács emberkereskedelem elleni szakértői munkájában. Szakmai életútjának elismeréséül elnyerte a rangos Beccaria-díjat. Munkásságát számtalan tanulmány és könyv őrzi.

Elnökségi tagunk, Dr. Skapinyecz János emlékezik meg Lenkéről:

Dr. Fehér Lenkét még  a 90-es években volt szerencsém megismerni, mint egyetemi oktatómat. Professzionalizmusa, mély szakmai tudása már akkor mindannyiunkat lenyűgözött, mégsem ez volt az, ami igazán megragadott a személyiségében, hanem az az őszinte, kimeríthetetlen kiváncsiság, amivel a hallgatói problémáit fogadta és kezelte. Több évvel az egyetem elvégzése után, 23 évvel ezelőtt ismét összehozott minket az élet, immár kollégaként a Fehér Gyűrűnél.  Lenke hozzáértése, szakmaisága, emberszeretete semmit nem kopott az eltelt időben, mindezeket ekkor többek között az Egyesületnél kamatoztatta. A Fehér Gyűrű nemzetközi kapcsolatainak kialakításában döntő és alapvető szerepe elvitathatatlan. Az áldozatvédelem területén nemzetközi hírnevét kihangsúlyozni,  titulusait, elismeréseit sorolni hosszasan lehetne.

Amit én kiemelnék mindenek felett, az mégsem dr. Fehér Lenke, a professzor, az Elnökség tagja, a nemzetközileg is elismert jogász szakember, hanem LENKE, az ember, a kolléga, a barát. Isten nyugtassa békében, emléke örökké velünk marad. / Dr. Skapinyecz János

 

Egy újságcikk Lenkével: https://velvet.hu/onleany/krimi1028/

Lenke egyik könyve a prostitúcióra kényszerrítésről, emberkereskedelemről: https://www.antikvarium.hu/konyv/prostitucio-prostituciora-kenyszerites-emberkereskedelem-135965

 

 

Megszakítás