Hírek

Previct kampány

 

KÖZLEMÉNY

A Victim Support Europe (Európai Áldozatsegítő Szervezet) és partnerei kampányt indítanak a

 bűncselekmények minden európai áldozata számára a támogatási szolgáltatásokról szólótájékoztatás céljából 

BRÜSSZEL, 2021. február 22. – A Bűncselekmények Áldozatainak Európai Napján a Victim Support Europe örömmel jelenti be az „Európai áldozatok jogainak előmozdítása” (PREVICT) kampány elindítását. A 8 különböző partnerrel, 6 partnerországban folytatott kampány célja, hogy tájékoztassa a közvéleményt az áldozatsegítő szolgáltatásokról és ösztönözze az áldozatokat e szolgáltatások igénybe vételére.

A kampány személyre szabott információt nyújt a támogató szolgáltatásokról a becslések szerint több mint 4,5 millió, bűncselekmény áldozatává vált személy számára a hat országban. A videókat és egyéb információs anyagokat (óriásplakátok, plakátok, prospektusok, matricák stb.) 2021 februárjától májusig a közösségi médiában és offline is elérhetővé tesszük a #ReclaimYourSafety és #TogetherWeCan hashtagek alatt.

 

„Létezik egy EU törvény a bűncselekmények áldozataira vonatkozóan, amely 9 évvel ezelőtt, 2012-ben született, ez az EU Irányelv az Áldozatok Jogairól, amelyről az EU polgárok többségének nincs tudomása. E törvény szerint az EU-ban minden bűncselekmény áldozatának joga van az ingyenes áldozatsegítő szolgáltatásokhoz, és minden tagállamnak létre kell hoznia nemzeti áldozatsegítő rendszerét. Mostanra a szolgáltatásokat az EU legtöbb országában biztosították. A probléma az, hogy az EU teljes lakosságának legalább a fele nem tud az áldozatokat érintő törvényről és az elérhető áldozatsegítő szolgáltatásokról. A kampány célja e hiányosság pótlása. Az információs anyagok arra összpontosítanak, hogy az emberek megismerjék, mi az áldozatsegítő szolgáltatás, és hol találnak segítséget egy bűncselekményt követően”- fogalmazott Marina Kazakova, a Victim Support Europe kommunikációs munkatársa.

 

A kampány áldozatok arcát és hangját mutatja be, amelyeket a kampány videóin keresztül ismerünk meg. Ezekben a videókban – minden partnerország számára anyanyelvén készítve – az áldozatok történeteik révén erős hatású és érzelmekkel teli utazásra hívják a nézőket. A kezdeti, az ország tájait bemutató lenyűgöző látképektől, ahol az áldozat elbeszélése kezdődik, a bűncselekmény elkövetésének helyszínéig a videók bemutatják a bűncselekmény hatásait és cselekvésre ösztönzik az áldozatokat. A szereplők megosztják, mi történt velük, milyen kételyeik és félelmeik voltak, hogyan szereztek tudomást a támogatásról és hogyan segítették őket.

Ez a több országon átívelő kampány az áldozatok jogairól szóló új EU stratégiára, a Strategy on Victims’ Rights-ra épül, amelyet az Európai Bizottság 2020. júniusában fogadott el. A kampány összhangban áll a stratégia első prioritásával, amely a „Hatékony kommunikáció az áldozatokkal és biztonságos környezet biztosítása az áldozatok számára a bűncselekmények feljelentésére” azon EU cél elérése érdekében, hogy segítse az áldozatokat a bűncselekmények jelzésében. A kampány az Európai Unió Igazságügyi Programjának pénzügyi támogatásával jött létre, és része az EU által finanszírozott PREVICT projektnek, amelyben a vezető szervezet a Victim Support Europe a Transcendent Media Capital (TMC) mellett, és amelyben 6 áldozatsegítő szervezet vesz részt: a Human Rights for Democracy Centre (AL), az Udruga za Podrsku zrtvama I Svjedocima (HR), a Fehér Gyűrű (HU), a Victim Support Malta (MT), Vilias (LT) és az APAV (PT).

„A kampány egyik innovatív aspektusát tükrözi az információs eszközök kidolgozása. Először mélyreható kutatás zajlott az áldozatok tájékoztatásával kapcsolatos bevált gyakorlatokról, mind a partnerországokban, mind nemzetközi szinten. E kutatás alapján a partnerek olyan kreatív és személyre szabott információs anyagokat dolgoztak ki, amelyek megfelelnek az áldozatok szükségleteinek”- mondta Inês Nunes de Freitas, a VSE projektért felelős munkatársa, aki a PREVICT projektet koordinálja.

A kampány a Victim Support Europe EU-szintű, ‘You won’t believe it, but it exists’ („Nem hiszed el, de létezik”) elnevezésű, február 22-én kezdődő és 2021-ben lezajló információs kampányának egyik fő eleme.

További információért és a kampány tartalmi anyagainak megismeréséért olvassa el a nemzeti kampányok alábbi listáját:

Albánia: https://www.previct.info/albania/

Horvátország: https://www.previct.info/croatia/

Magyarország: https://www.previct.info/hungary/

Litvánia: https://www.previct.info/lithuania/

Málta: https://www.previct.info/malta/

Portugália: https://www.previct.info/portugal/

Megszakítás