Hírek

Első alkalommal adták át a Victima Protector díjakat a kimagasló szakmai munkát végző áldozatsegítő rendőröknek

“Az Igazságügyi Minisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság közös díjat alapított annak érdekében, hogy méltó elismerésben részesíthesse a kimagasló szakmai munkát végző áldozatsegítő rendőröket. A rendezvényen beszédet mondott Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is, kiemelve, hogy a hazai áldozatsegítési rendszert fejlődési pályára állították.

Répássy Róbert elmondta, hogy segíteni csak tettekkel lehet, tettekre változtatott elhatározással. Az elhatározásokat lépésről lépésre, együtt, egymást támogatva tettekre válthatjuk – fogalmazott, felidézve az elmúlt években a területen végrehajtott fejlesztéseket és jogszabályváltozásokat.„Mi mindannyian elkötelezett hívei vagyunk a bűncselekményt, illetve a tulajdon elleni szabálysértést” elszenvedett és emiatt veszélybe kerülők támogatásának – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, hogy minél kiépültebb lesz az áldozatsegítés hálózata, annál több segítséget tudnak nyújtani az arra rászorulóknak.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy nincs áldozatvédelem áldozatsegítés nélkül és áldozatsegítés sincs áldozatvédelem nélkül. Kijelentette, hogy olyan kötelességről van szó, amely a közvetlen vagy közvetett védelemmel kezdődik és a segítséggel válik teljessé. Minél hatékonyabb a kezdet, annál sikeresebb a befejezés – mutatott rá az áldozatvédelem fontosságára.

Répássy Róbert elmondta, hogy a hazai áldozatsegítést több mint húszéves tapasztalat és az elmúlt tíz évben számos fejlesztés jellemzi. Hangsúlyozta, hogy a minisztérium az elmúlt években több területen is igyekezett erősíteni az áldozatsegítés hatékonyságát, amire példaként sorolta fel az intézményrendszer fejlesztését és a kapcsolódó jogszabály-módosításokat.  Felidézte, hogy a kormány a “jó állam” programjában határozta el, hogy az addig szerteágazó, az állampolgároktól igencsak távol lévő közigazgatást megreformálja, és az állami szolgáltatásokat nemcsak emberközpontúvá, de emberközelivé is teszi. Ez alól az áldozatsegítés sem volt kivétel: integrálták az addig különálló, alapvetően ma is az igazságügyhöz tartozó áldozatsegítést úgy, hogy közben megpróbáltak figyelemmel lenni az addig csak a törvény szövegében olvasható olyan áldozati szükségletekre, amelyek ma már az áldozatsegítés esszenciáját jelentik – fogalmazott.

Erre példaként említette az empátiát, a megértést, a lelki segélyt, a biztonságot. Mindebben a rendőrség is oroszlánrészt vállalt – folytatta az államtitkár, felidézve: Töreki Sándorral, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettessel a múlt héten Debrecenben adták át a tizedik áldozatsegítő központot. Jelezte az is, hogy 2025-re szeretnék elérni, hogy minden megyében legyen ilyen központ. Az intézményrendszer fejlesztése mellett az áldozatsegítés népszerűsítésére és a tudatosítására is hangsúlyt fektetnek, ezért is hirdették meg a 2020-as évet az áldozatsegítés évének – mondta Répássy Róbert, azt hangsúlyozva, ez azért is fontos, mert hiába a kiváló szakembergárda, ha az emberekben nem tudatosul, hogy van hova fordulniuk segítségért.

Az idei évről szólva azt emelte ki, hogy az áldozatsegítő szervezetrendszer fejlesztésében külön figyelmet kapnak majd a gyermek- és időskorú áldozatok számára nyújtott szolgáltatások, valamint a kapcsolati erőszak áldozatainak védelmét szolgáló intézményrendszer fejlesztése is.

Töreki Sándor az ünnepségen az állami áldozatsegítés kialakulását és fejlődését felidézve azt hangsúlyozta: a rendőrök megkerülhetetlen és nélkülözhetetlen együttműködő partnerei az áldozatsegítés országos rendszerének. Hozzátette, hogy szolgálati kötelezettségüknél fogva ők találkoznak először a sértettekkel, a büntetőeljárás első lépésétől a vádemelésig figyelemmel kísérik a bűncselekmények áldozatait, biztosítják a jogaikat. A vezérőrnagy, utalva a most első alkalommal adományozott Victima Ptotector díjra, rámutatott: még soha nem volt példa arra, hogy miniszteri szintre emelték volna az áldozatsegítésben résztvevő rendőrök munkájának elismerését. A rendezvényen a tíz rendőrnek dr. Töreki Sándor r. vezérőrnagy,

dr. Szeiler Orsolya Igazságügyi Közszolgáltatásokért Felelős Helyettes Államtitkár és dr. Répássy Róbert államtitkár adta át a névre szóló emlékplakettet és az oklevelet.

Az első sorban balról jobbra: dr. Répássy Róbert, dr. Töreki Sándor és dr. Szeiler Orsolya

Az Igazságügyi Minisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság közös díjának adományozásáról szóló rendelet tavaly novemberben jelent meg a Magyar Közlönyben. A szabályozás szerint a díj adományozását az országos rendőrfőkapitány kezdeményezheti a miniszternél. A díj évente tíz embernek adományozható, minden évben február 22-én, az Áldozatok napján adják át. Az Európai Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ez a nap azóta a kontinens számos országában az Áldozatok napja.

Az Áldozatok napjáról Varga Judit igazságügyi miniszter is megemlékezett közösségi oldalán, ahol arról biztosított minden bajba jutott magyart, hogy van segítség, egyúttal közölve, márciusban Egerben fognak újabb Áldozatsegítő Központ nyitni.”

A képek az MTI tulajdonát képezik, az eredeti cikk itt, az Áldozatsegítő Központ oldalán érhető el.

Megszakítás